​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

Aktiveret Silicium – effekt på diarre hos klimagrise?

En besætning med 700 søer har afprøvet Hemexcide i foderblanding 2 til grise 9-15 kg i klimastalden de sidste 5 måneder. Årsagen til at besætningen startede med Hemexcide var store problemer med diarre og høj dødelighed i klimastalden gennem lang tid – trods mange tiltag i besætningen med vaccinationer, medicinering, optimering af rutiner. Vi blev opmærksomme på at silicium måske kunne have en effekt på de uspecifikke diarreer og valgte at prøve produktet Hemexcide i foderet til klimagrisene.

Hemexcide blev tilsat med en dosis på 25 kg pr ton foder. Det generelle billede i besætningen er at grisene er blevet mere ensartede. P-kontrollen viser en øget tilvækst på 80 gram og 25 % reduktion i dødelighed. Hertil kommer, at antallet af flokmedicineringer er faldet.

Fordøjelse af foder er en kompliceret proces, hvor der sker et utal af biokemiske reaktioner. For at fordøjelsen kan foregå bedst muligt, skal grisen trænes med letfordøjeligt foder efter fravænning og gradvis skiftes til foder med soyaskrå som proteinkilde.

Hvis grisen stresses, eller foderet ikke passer til grisens størrelse eller indeholder uønskede ting, som f.eks. toxiner påvirkes fordøjelsesprocesserne i grisen på en uheldig måde. Det går ud over fordøjelsen som helhed, og en mulig positiv effekt af evt. tilsætningsstoffer kan blive svær at observere. Hvis det derimod er muligt at forbedre fordøjelsen i tarmen ved hjælp af enzymer, syrer, probiotika eller andet vil grisen få mindre diarre, trives bedre og dermed vokse hurtigere.

Udenlandsk forskning tyder på, at små mængder af aktiveret Silicium (det aktive stof i Hemexcide) kan forbedre fordøjelsen. Silicium er et grundstof, der findes som siliciumdioxid i støv (jord, sand, kvarts) og planter. I et canadisk forsøg blev der tilsat 200 ppm siliciumdioxid til foderet. Der blev observeret en øget fordøjelighed af calcium og fosfor og en gennemsnitlig stigning i den daglige tilvækst på 5-6 %.
I Danmark sælges silicium som nævnt i et produkt ved navn Hemexcide.

Som opsummering kan det konkluderes, at der ligger et potentiale for at understøtte og forbedre de grundlæggende biokemiske processer i fordøjelsen. I en tid hvor den fremtidige brug af zink er usikker og brugen af antibiotika ønskes sænket yderligere, er denne forskning yderst relevant.

Vet-Team planlægger nu at igangsætte en afprøvning af Hemexcide i en økologisk besætning for at undersøge om det også her kan gøre grisene mere ensartede og nedsætte antallet af behandlinger.​

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>