​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

PFTS en ny sygdom?

Af Svinefagdyrlæge Gerben Hoornenborg, gh@vet-team.dk

På den internationale kongres for svinedyrlæger, blev der præsenteret en sygdom der indtil nu kun er beskrevet i USA og Canada, men ikke i Europa.

Sygdommen hedder PFTS (udtales P-fts). Alle svinesygdomme skal åbenbart have 4 bogstaver, som i dette tilfælde står for ”Periweaning Failure to Thrive Syndrome”

Det betyder frit oversat: Grise der ikke trives omkring fravænning. At man kalder en sygdomstilstand for et syndrom, betyder, at vi på nuværende tidspunkt ikke aner noget som helst om årsag til sygdommen og hvordan/hvorfor den opstår.

Symptomer

Syndromet ses mest om vinteren/forår (november til maj). I USA er det beskrevet i 4% af besætningerne. Typisk er, at 1-10% af grisene i et fravænningshold er angrebet, mens de øvrige grise slet ikke er påvirket.

Der er ingen tegn på sygdom op til fravænning. Symptomerne opstår som regel 60-72 timer efter fravænning. Det er grise med en vægt over gennemsnittet, der bliver angrebet. De kan let kendes ved deres indfaldne flanker. Grisene æder ikke noget som helst.

I første omgang er grisene aktive, men senere bliver de sløve, står og ”drømmer”, står med hovedet på bagkroppen af andre grise og laver tyggebevægelser med kæberne.

Der kan tit høres nysen, men ingen hoste.

Hvis grise med PFTS ikke bliver aflivet, kan de overleve overaskende længe, op til 2-3 uger, men næsten alle angrebne grise dør efter at være blevet meget utrivelige.

Sygdomme kan variere fra hold til hold, nogle er hårdt angrebet, andre fejler intet.

I USA er set, at hvis et fravænningshold fordeles over 4 besætninger, kan det være, at kun et hold får problemer. Det tyder på, at det ikke er noget der kommer med grisene fra soen.

Laboratoriefund

Ved obduktion/laboratorieundersøgelse er der nogle gennemgående fund:

· Kronisk betændelse i næsen

· Betændelse i mavesækken, dog ikke i samme område som ved mavesår

· Ingen fedt i fedtdepoterne, men en ophobning af fedt i leveren

· Betændelse i tynd- og tyktarmen med kortere fimrehår og dermed dårlig optagelse af næringsstoffer

Da årsagen af sygdomme ikke er kendt, må der ikke kunne stilles andre diagnoser der kan forklare problemerne, fx PRRS. PCV-2 eller Influenza.

Kronisk betændelse i næsen ses også ved Cytomegalovirus (snotsyge), som også er diagnosticeret i Danmark. Så spørgsmålet er, om det måske er samme sygdom der er tale om.

Senest er de første beretninger om tilsvarende sygdomssymptomer fremkommet fra Spanien og Portugal.

Behandling

Der er ingen kendt behandling. Management tiltag, klimatiltag, behandling med antibiotika og/eller smertestillende har ingen effekt.

Når det er sagt, kan man begrænse tabene så meget som muligt ved skånsom fravænning, uden stress og uden for store skift i fodersammensætning.

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>