​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

Reb til påvisning af virus

Af Lise Lotte Koldsø Pedersen, llkp@vet-team.dk

Indtil nu har især udtagning af blodprøver været en stor del af arbejdet som dyrlæge i svinebesætninger, hvis der skulle påvises sygdom. Nu har det vist sig, at et specielt bomuldsreb kan bruges til påvisning af virus og nogle bakterier i spyt fra grise, og dermed erstatte nogle af disse blodprøver.

Svineinfluenza og bakterier

Rebet er velegnet til at påvise virus, som eksempelvis PRRS, PCV2 og svineinfluenza og bakterier som Mycoplasma og Haemophilus (Glässer/transportsyge). Prøverne kan pooles per sti, sektion, ugehold eller andet. Det har hidtil kun været muligt at få spytprøver analyseret i udlandet, men nu har DTU-Veterinærinstituttet gjort det muligt at få prøverne analyseret i København.

Prøveudtagning

Prøveudtagningen foregår ved at ophænge bomuldsrebet i passende højde i stien. Grisene vil hurtigt finde rebet interessant og begynde at bide i rebet. Efter ca. 30 minutter, afhængig af grisenes alder, vil der typisk være en tilstrækkelig mængde spyt i rebet (ca. 5 ml.). Rebet skæres ned og vrides for spyt, som opsamles i et lille glas, og selve rebet smides ud.

Alle aldersgrupper kan undersøges, men jo ældre dyr, jo mere spyt. Der bør vælges en aldersgruppe med begyndende symptomer, tag evt. temperatur på grisene for at finde det bedste tidspunkt. Alternativt kan der laves en undersøgelse af forskellige aldersgrupper, for at finde smittetidspunktet for en sygdom.

Det er på grund af risikoen for enzympåvirkning i spyttet vigtigt, at glasset med indhold fryses ned, så denne proces stoppes, før prøven sendes til laboratoriet. På laboratoriet undersøges spyttet for virus ved hjælp af PCR-teknik.

Fordele

I forhold til blodprøver er der nogle klare fordele med spytprøverne i form af mindre arbejdsbyrde, da rebet kan hænges op, og tiden bruges på sundhedsrådgivning i besætningen i stedet for hårdt arbejde med udtagelse af blodprøver. Desuden kan mange dyr undersøges i en enkelt prøve sammenlignet med eksempelvis blodprøver.

Ligeledes oplever grisene ingen stress eller ubehag ved denne reb-metode, tværtimod, da grisene finder rebet meget interessant.

Tilbage

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>