Fem af dyrlægerne i Vet-Team er kommet med i et forsøg fra KU Sund (Landbohøjskolen), med hver 2 besætninger, hvor der prøves at finde frem til nemmere og mere præcise måder at udtage gødningsprøver på ved grise med diarré.
Undersøgelse går ud på, at landmanden ringer, når han mener at der er behov for medicinering af en sektion. Antallet af diarréklatter i sektionen tælles og dette skrives på et skema, hvor der også skrives hvor mange grise, der er i sektionen og antallet af stier. Der udtages 20 almindelige gødningsprøver, 10 fra diarréklatter og 10 fra almindelig gødning. Disse prøver bliver undersøgt på almindelig vis for forskellige bakterier. Samtidig udtages der en sokkeprøve. Dette går ud på, at man tager en sok udover begge støvler og går en tur igennem stierne, der hvor der er mest gødning. Efter den tur tages sokkerne af, puttes i en pose og sendes til laboratoriet. Gødningen på sokkerne bliver undersøgt på samme måde som gødningsprøver. Hvis det viser sig, at sokkeprøverne er lige så følsomme som 10 gødningsprøver, kan der stilles en diagnose meget nemmere og billigere i fremtiden.
DTU i København og laboratoriet i Kjellerup arbejder på at udvikle færdige pakker på undersøgelser for diarré og lungelidelser, hvor der undersøges for flere sygdomme på én gang.
Om der skal behandles eller ej, vil dog altid være noget der skal vurderes ud fra det kliniske billede i kombination med laboratoriesvar. Selvom der ikke kan påvises noget med laboratorieundersøgelse på et tidspunkt, kan der godt være behov for behandling.