​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

VACCINER - en uvurderlig hjælp i svineproduktionen.

Vacciner udgør en uundværlig beskyttelse i moderne svineproduktion, og der bruges anseelige summer derpå. Men der er mange faldgruber i processen fra vaccinen kommer ind i besætningen, til man kan se den ønskede effekt på grisene. Netop sidstnævnte er en udfordring, for det kan i nogle tilfælde tage noget tid at opdage, at beskyttelsen ikke længere er optimal. Desuden går der dyrebar tid fra problemet er opdaget, til at man atter har fuld effekt af vaccinerne.

Lokalisering af problemet.

Når man står med et problem i besætningen, er det derfor altid vigtigt, at man anskuer det fra flere vinkler. Er det en ny sygdom, der skaber udfordringer? Er det fodringsrelateret eller eventuelt en management fejl? Er der problemer med gulvvarmen/ventilationen/mm.? Eller er problemet faktisk opstået, fordi grisene ikke længere har den beskyttelse, som man går og tror, de har? Når man når så langt som mistanke om vaccinesvigt, er der selvfølgelig flere trin i processen, der skal kigges på, herunder blandt andet vaccinationstidspunkt, vaccinationsudstyr og vaccinationsteknik. Men man skal som det allerførste gå ud i sit forrum og kontrollere sit køleskab. Vacciner er følsomme og mister hurtigt effekten ved temperaturudsving.

Case

Netop temperaturudsving i køleskabet viste sig at være synderen, da en dyrlæge fra Vet-Team i foråret stod i en besætning, der var begyndt at se stenfostre. Der havde været enkelte gyltekuld med hele kuld af stenfostre, og så var der nogle af de ældre søer, der fik enkelte stenfostre. Netop på besøgsdagen kom der endnu et helt kuld stenfostre, og dyrlægen handlede resolut og sendte dem ind til Kjellerup. Få dage senere kom svaret: der var påvist Parvo virus i grisene. Vaccinationsplanen var blevet fulgt nøje, og gyltene og søerne burde have været fuldt beskyttet mod Parvo, men det var tydeligvis ikke tilfældet. Efter en snak med dyrlægen, erindrede besætningsejeren dog, at han for noget tid siden havde skiftet køleskabet ud, fordi det gamle ikke længere virkede. Vaccinerne fra det gamle køleskab var blevet brugt op, men deres effekt var desværre blevet forringet. I samråd valgte besætningsejer og dyrlæge at blitze besætningen, hvorefter der ikke længere sås stenfostre.

Opbevaring af vacciner.

Ovenstående er et klassisk eksempel, men heldigvis blev årsagen hurtigt fundet, og man kunne rette op på skaderne. Der bruges store summer på vacciner, og det er derfor uhyre vigtigt, at man sikrer sig, at man ikke sætter vaccinernes effekt på spil med et gammelt køleskab, der ikke kan holde temperaturen, eller ved at pakke vaccinerne helt op af køleelementet, hvor de er i risiko for at fryse. Vacciner skal opbevares ved 2-8oC. det vil sige, at vacciner skal pakkes ud straks efter levering og sættes ind i køleskabet. Lad være med at gå på kompromis med dit køleskab, og lad endelig være med at bruge det, som I netop har kasseret fra stuehuset. Hvis ikke det er godt nok til køkkenet, er det heller ikke godt nok til forrummet. Køb et nyt (og sæt så bare pris på, at den er energibesparende i forhold til den gamle) og anskaf samtidigt et min-max termometer, som kan måle temperaturen lige op af vaccinerne. Derudover skal der fokus på at holde orden i køleskabet, og man skal løbende sikre sig, at vaccinerne står hensigtsmæssigt. Tiden og pengene er bestemt godt givet ud.​

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>