​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

Friskkornsforgiftning

I forbindelse med høsten er der risiko for friskkornforgiftning.


Symptomerne på friskkornforgiftning er uspecifikke, men de mest kendte symptomer er akutte dødsfald, diarré, nedsat ædelyst og evt. feber. Årsagen til friskkornforgiftning er, at kornets enzymatiske processer ikke er afsluttet i nyhøstet korn, og der dannes skadelige stoffer. Disse stoffer (frie radikaler og peroxider) forbruger de naturlige antioxidanter, der er i foderet. Dannelsen af frie radikaler kan være med til at reducere grisenes immunforsvar og øge forekomsten af sygdom i besætningen. Kornets modning og vandindhold påvirker de enzymatiske processer og det er antagelig derfor, at der ikke altid ses problemer ved brug af nyhøstet korn.

Ved obduktion af grise døde af friskkornforgiftning er følgende typisk fund:

  • Blegt ydre
  • Bleg muskulatur (kogt kylling) med små punktformede blødninger
  • Øget mængde væske i hjertesækken

​Øget mængde væske i hjertesækken

​Forebyggelse af friskkornsforgiftning. E-vitamin er en antioxidant, der forsvarer kroppens celler mod aggressive oxidationsprocesser. Vitamin E kan i sin egenskab som antioxidant stoppe de uheldige oxidationsprocesser, der sker i nyhøstet korn.


E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er livsnødvendigt, idet grisene ikke selv kan danne det. Ud over at være vigtigt for reproduktionen og immunforsvaret, er E-vitamin en vigtig stabilisator i cellevægge.


Sørg for at alle siloer og planlagre er grundig rengjort før det nye korn opbevares. Vi ser ofte udbrud af universel tarmblødning (akutte dødsfald på grund af forblødning til tarmen) i forbindelse med rengøring af siloer. Ofte er det sidste – i en silo eller et lager – ikke egnet til svinefoder, da det mest består af halmstykker, jord, agner med mere.

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>