​Vet-Teams målsætning er at give landmænd den mest optimale rådgivning om sundhed og produktionsstyring for at opnå de bedst mulige resultater.
​Kontakt os på  tlf: 70 25 74 70

PMWS

Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome


Da PMWS er en sygdom, der giver problemer i en del besætninger, har vi i dette nyhedsbrev valgt at fokusere på PMWS i slagtesvinebesætninger.

​Gris med PMWS

Eksempel på PMWS problemer i en slagtesvinebesætning

I en slagtesvinebesætning, hvor der hver 14. dag indsættes 30 kgs grise fra en fast leverandør, har der i en længere periode været for høj dødelighed. Utallige obduktioner viser, at dødeligheden primært skyldes mavesår og tarminfektioner – uden at obduktionerne har givet et klart billede. Der aflives en del utrivelige grise. Indsendelse af 3 utrivelige grise til laboratoriet i Kjellerup viste, at der var mavesår i to af grisene – der kunne ikke påvises PCV2 virus. En foderændring i klimastaldene betød en kortvarig forbedring, men problemerne vendte tilbage efter få måneder.

10 blodprøver blev udtaget i besætningen, 5 fra utrivelige grise og 5 fra pæne grise. Blodprøverne viste massiv forekomst af PCV2 virus i begge grupper og PRRS i 4 af 5 utrivelige grise og 2 af 5 pæne grise. Svaret bekræfter, at udviklingen af PMWS er svær at forstå. Hvad gør de utrivelige grise syge, når de pæne grise også har massiv forekomst af PCV2 virus, som vi ved er en del af årsagen til PMWS?
Alle grisene vaccineres nu mod PMWS i farestalden og vi afventer resultatet i slagtesvinebesætningen.


Hvad er PMWS?

PMWS er en multifaktoriel sygdom, og vi ved, at PCV2 virus har en vigtig rolle i udviklingen af sygdom. Da PCV2 virus er så udbredt, at det er svært at finde en fri besætning, må andre faktorer som f.eks. management, genetik og andre sygdomme spille ind.
PMWS er en sygdom, der rammer grisenes immunsystem. Ændringer i immunsystemet betyder, at evnen til at genkende faresignaler fra indtrængende bakterier og vira nedsættes. Immunsystemets evne til at reagere på sygdomme herunder PMWS bliver mindre. Det er stadig uvist, hvordan PCV2 laver denne ændring i immunsystemet.


Symptomer

PMWS viser sig ved utrivelighed og forøget dødelighed hos grise efter fravænning, De hyppigste tegn på PMWS er pusten, hoste, diarré og nogle gange gulsot. En del grise bliver utrivelige og får indfaldne flanker og magrer af. Symptomerne på PMWS kan forveksles med andre sygdomme, idet symptomerne kan minde om f.eks. PRRS, lungebetændelse, blodforgiftning, mavesår og diarrésygdomme.


Diagnose

Det kan være svært at stille den korrekte diagnose ved obduktion, da symptomerne som nævnt ofte er sammenfaldende med andre sygdomme. Påvisning af virus i organer indsendt til laboratoriet kan bekræfte en mistanke om PMWS, men der er en risiko for falsk negative (virus kan ikke påvises, selvom den er der). Alternativt kan der, som i eksemplet øverst, udtages blodprøver, der undersøges for virus. Denne analysemetode er en del dyrere end påvisning af virus i organer, men resultatet har større sikkerhed.


Behandling

PCV2 virus kan ikke behandles med antibiotika, men sekundære infektioner, der rammer grisen som følge af det svækkede immunsystem, kan ofte behandles med antibiotika.


Management har stor indflydelse på udviklingen af PMWS. Det er vigtigt at forskellige aldersgrupper ikke blandes og ikke har kontakt. Det er påvist, at PMWS smitter ved såvel kontakt som via luften.


Det er muligt at vaccinere grisene mod PMWS. Vaccinen får grisen til at dannes antistoffer mod PCV2 virus, og beskytter dermed grisen til slagt. Vaccinationen skal ligge så tidligt som muligt efter 14. levedøgn, da antistofferne fra soen forsvinder få uger efter fravænning. Vaccinen koster cirka 9 kr. per gris.

Sidste nyt

Her kan I løbende læse forskellige nyheder fra os​

Årsmøde Mink

Se plancher fra indlæg

Årsmøde Svin

Se plancher fra indlæg​

Medicinhåndterings-

kursus og andre kurser, klik her

Minkkurser, klik her​

​​​Månedens Fidus

Smittebeskyttelse

Sidste nyt om PED og gode råd om ekstern smittebeskttelse.
Læs mere her >>

App:

Vet-Team har udviklet en App til Android for at lette udregning ved flokmedicinering.

Læs m​ere her >>

HVEM ER VI?

Vet-Team

CVR: 33370911

KONTAKT OS

FIND VEJ

​Lavhedevej 28 A

7500 Holstebro

PARTNERE

​Agrosoft

Se websiden her >>